Wat betekenen de nieuwe regels voor jouw portemonnee in 2025?

Benieuwd wat de veranderingen in 2025 betekenen voor jouw financiën? Lees hier over nieuwe regels en mogelijkheden!

Wat betekenen de nieuwe regels voor jouw portemonnee in 2025?

Financiële veranderingen in 2025

Volgend jaar staan er weer enkele aanpassingen op stapel die impact kunnen hebben op jouw portemonnee. Afhankelijk van je specifieke situatie kunnen deze veranderingen voor- of nadelig uitpakken. Wij kunnen je hierover specifiek advies geven.

Koopkrachtveranderingen

De koopkrachtverwachting voor 2025 is licht positief, volgens voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Dit hangt echter sterk af van je inkomensniveau: huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro zouden een toename van 1,1 procent kunnen zien, terwijl hogere inkomens een stijging van 0,5 procent kunnen verwachten.

Belastingaanpassingen

Er komt een nieuwe belastingschijf voor inkomens tot 38.441 euro, met een licht lager tarief (35,82%) dan nu. Daarboven zullen de belastingtarieven enigszins variëren. Let wel, een mogelijke verlaging van de algemene heffingskorting kan de effecten van andere aanpassingen compenseren.

Toeslagen en subsidies

Er verandert ook het een en ander op het gebied van huurtoeslag en het kindgebonden budget. Vooral meerpersoonshuishoudens met een hogere huur en gezinnen met kinderen kunnen rekenen op meer financiële ondersteuning.

Veranderingen in energie- en zorgkosten

Hoewel de energiebelasting daalt, zullen de netbeheerkosten waarschijnlijk stijgen. Zorgpremies worden naar verwachting ook hoger. Al met al, kun je wat fluctuatie in deze kostenposten verwachten.

Hypotheekmogelijkheden in 2025

Voor potentiele huizenkopers zijn er enkele positieve wijzigingen. De NHG-grens verhoogt naar 450.000 euro en de kosten voor NHG gaan omlaag van 0,6% naar 0,4%, wat het afsluiten van een hypotheek met NHG aantrekkelijker maakt.

Overdrachtsbelastingvrijstelling voor starters

Daarnaast kunnen jonge kopers tussen de 18 en 35 weer profiteren van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting, wat een besparing oplevert. De maximale aankoopprijs voor deze vrijstelling stijgt in 2025 naar 525.000 euro.

Leennormen

Het Nibud stelt nieuwe leennormen vast die kunnen leiden tot veranderingen in hoeveel je kunt lenen voor een huis. Hoe dit voor jou uitpakt hangt af van de hoogte van je inkomen.

Financiële steun vanuit de familie

Ook in 2025 blijven de mogelijkheden voor belastingvrije schenkingen van de ouders naar kinderen voor de aankoop van een woning bestaan. De exacte vrijstellingen worden jaarlijks geïndexeerd en is voor 2025 € 32.195 per kind (tot 40 jaar)

Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

De hypotheekrenteaftrek blijft behouden en het eigenwoningforfait, een soort belasting op je eigen huis, blijft een rol spelen in hoeveel belasting je betaalt.

In 2025 gaan we weer enkele belangrijke veranderingen tegemoet. Hoe deze precies uitpakken, hangt sterk af van je individuele situatie. Het is altijd raadzaam om je goed te laten informeren door een financieel adviseur, zodat je optimaal kunt inspelen op de kansen die deze veranderingen bieden.