Hoe kun je een bedrijfspand goed verzekeren?

Bij brand kan je bedrijfspand verwoest worden. Welke verzekeringen zijn dan onmisbaar?

Hoe kun je een bedrijfspand goed verzekeren?

Voor een onderneming is het afbranden van het bedrijfspand een van de risico’s met de grootste impact. Alleen een gebouwenverzekering is dan niet voldoende.

Het is een nachtmerrie voor ondernemers, een uitslaande brand in het bedrijfspand. Vooral als het ondernemen gebeurt vanuit het pand. Gelukkig kun je dit soort risico’s verzekeren, maar met alleen een verzekering tegen schade aan het pand red je het niet. Ook is het cruciaal of het pand op de juiste manier en tegen het correcte bedrag is verzekerd.

Wat is de juiste verzekering en het juiste verzekerd bedrag?

Geen enkel bedrijfspand is gelijk en dat kun je ook zeggen over het verzekerde bedrag en de risico’s die je als onderneming loopt. Het verzekeren van een bedrijfspand is altijd maatwerk. Het verzekerde bedrag moet overeenkomen met de herbouwwaarde van het pand. Afhankelijk van de risico’s stellen verzekeraars preventie-eisen. Waar het pand van is gebouwd speelt ook een grote rol en vergeet niet de risicofactor door de onderneming zelf. Met andere woorden, welke werkzaamheden worden er in het pand uitgevoerd? Brandgevaarlijke werkzaamheden brengen andere risico’s met zich mee dan een kantoorpand. Een verzekeringsadviseur kan je helpen bij het verzekeren van het pand.

Hoe zit het met een huurpand?

Ook deze moet verzekerd worden, maar dat regelt de eigenaar van het pand. Maar ook als huurder kun je een onderdeel van het pand zelf verzekeren. De eigenaar van een restaurant in een huurpand heeft bijvoorbeeld een nieuwe keuken in het pand geplaatst. Deze kan de huurder zelf verzekeren.

Ook de spullen in het pand verzeker je

Het bedrijfspand is een kostbaar bezit, maar dat geldt ook voor de bedrijfsmiddelen die in het pand staan. Deze kun je verzekeren met een inventaris- en goederenverzekering. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van machines, kantoormeubilair en gereedschappen, maar ook grondstoffen en de werkvoorraad.

Is het glas meeverzekerd in de gebouwenverzekering?

De glasverzekering is vaak een los mee te verzekeren onderdeel, maar er zijn meer valkuilen. Ook bijgebouwen en andere bijzonderheden moeten niet worden vergeten. Bijvoorbeeld een weegbrug die geen onderdeel uitmaakt van het bedrijfspand moet wel verzekerd worden.

Vergeet de milieuschade en de bedrijfsschadeverzekering niet

Het verzekeren kan op het eerste oog eenvoudig lijken, maar bij schade blijkt pas echt hoe goed je verzekerd bent. Bij brand kan jouw onderneming ook te maken krijgen met milieuschade aan de omgeving, bijvoorbeeld door asbest. Een bedrijfsschadeverzekering zorgt ervoor dat jouw inkomsten doorlopen als je tijdelijk niet kunt werken door een schade.

Zo zijn er meer verzekeringen waar bedrijven niet zonder kunnen. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is ook niet te onderschatten.