Een oldtimerverzekering - Wanneer kom je in aanmerking?

Is een oldtimerverzekering beter dan een gewone autoverzekering? Wat zijn de eisen?

Een oldtimerverzekering - Wanneer kom je in aanmerking?

Een oldtimer kun je goedkoop verzekeren met een oldtimerverzekering, maar wanneer komt jouw auto hiervoor in aanmerking? Er gelden een aantal eisen.

Iedere oude auto is geen oldtimer. Het probleem is dat er verschillende criteria zijn. De Belastingdienst stelt andere voorwaarden dan verzekeraars. Ook de verzekeraars onderling zijn niet eenduidig. Dit klinkt erg lastig, maar in de praktijk valt het mee. Met goed advies vind je snel de oldtimerverzekering die goed bij jou en jouw auto past.

Wanneer kom je in aanmerking voor een oldtimerverzekering?

Verzekeraars stellen verschillende eisen aan een oldtimerverzekering. Er zijn verzekeraars die je al een oldtimerverzekering willen bieden bij voertuigen ouder dan 10 jaar. Maar meer voorkomend is toch wel dat de auto minimaal 20 of 25 jaar oud moet zijn. Een aanvullende eis kan zijn dat het autotype niet meer wordt gemaakt en dat er een merkenclub voor het type is opgericht. Ook kunnen verzekeraars eisen stellen aan het gebruik. Het moet bijvoorbeeld een tweede auto zijn en de auto mag niet voor woon-werkverkeer worden gebruikt. Vaak koppelen verzekeraars er ook nog een maximaal aantal kilometers aan die je met de auto rijdt per jaar.

Waarom kiezen voor een oldtimerverzekering?

Verzekeraars weten dat eigenaren van oldtimers veel tijd en aandacht besteden aan de oldtimer. Dus zullen ze ook voorzichtiger met de auto omgaan. De auto wordt ook nog eens recreatief gebruikt, dus de kans op een ongeval is veel kleiner in vergelijking met een dagelijks gebruikte auto. Hierdoor kunnen verzekeraars scherpere tarieven hanteren. Met een aantal schadevrije jaren is een premie van een paar honderd euro per jaar zeker haalbaar voor de WA verzekering (verplichte verzekering voor het afdekken van de wettelijke aansprakelijkheid). Voor de WA casco oldtimerverzekering is de premie sterk afhankelijk van de getaxeerde waarde van de auto.

Moet je de auto laten taxeren?

Als je kiest voor uitsluitend de WA verzekering speelt de waarde van de auto geen rol. Voor de uitgebreidere dekkingen wel. Bij de reguliere autoverzekering is de cataloguswaarde bepalend. Voor een oldtimer zegt de oorspronkelijke nieuwwaarde vaak niets over de huidige waarde. Bij oldtimers is de dagwaarde mogelijk hoger dan wat de auto ooit als nieuw heeft gekost.. Voor de verzekering is het in dat geval noodzakelijk dat een deskundige de waarde vaststelt. De staat van onderhoud speelt een grote rol. Een perfect gerestaureerde oldtimer heeft een veel hogere waarde dan een zelfde type auto die nog opgeknapt moet worden.