AOV - Onwetendheid bij jonge ondernemers

Jonge ondernemers weten vaak niet dat ze de premie voor de AOV kunnen aftrekken van hun inkomen.

AOV - Onwetendheid bij jonge ondernemers

Meer dan de helft van de jonge ondernemers weet niet dat de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aftrekbaar is van hun inkomen. Hoe zit het?

Geen wonder dat veel ondernemers in de veronderstelling zijn dat het een te dure verzekering is! Het maakt namelijk nogal een verschil of je de premie af kunt trekken van het inkomen of niet. Het aftrekbaar zijn van de inleg heeft wel invloed op de uitkering zodra er arbeidsongeschiktheid is ingetreden.

Niet alle onder​nemers sluiten een AOV af

Van de ondernemers tussen 18 en 34 jaar weet 59% niet dat ze de premie voor de AOV af kunnen trekken van hun inkomen. Van de oudere groep met een leeftijd tussen 35 en 59 jaar is 65% wel op de hoogte van de aftrekbaarheid. Van deze leeftijdsgroep zijn de meeste ondernemers dus op de hoogte, toch heeft 80% van hen geen verzekering afgesloten. Van de ondernemers met een grote onderneming binnen het MKB heeft 62% wel een AOV. Deze resultaten komen uit de Ondernemersbarometer van de verzekeraar Allianz.

Premie is aftrekbaar en uitkering is weer belast

Het is een leuke aftrekpost, maar de Belastingdienst geeft niet zomaar geld weg. Zodra je een uitkering uit de verzekering krijgt, wil de Belastingdienst er weer een graantje van meepikken. Dit lijkt lood om oud ijzer, maar vaak is er wel een fiscaal voordeel te behalen. De uitkering is namelijk in de meest ideale situatie maar 80% van de hoogte van jouw huidige inkomen. Door de lagere uitkering is er mogelijk een fiscaal voordeel te behalen. Je hebt de premie bijvoorbeeld afgetrokken in de hoogste belastingschijf en de uitkering komt in een lagere belastingschijf terecht. Daarnaast is het ook nog maar de vraag of er ooit een uitkering uit de AOV komt.

Wat is het fiscaal voordeel?

Stel, je betaalt in 2024 een premie van €3.000,-. Jouw inkomen komt dit jaar uit op €45.000,-. Normaal gesproken moet je met de Belastingdienst afrekenen over €45.000. Maar je hebt een premie voor de AOV betaald van €3.000,-. Hierdoor reken je met de Belastingdienst af over €42.000,-. Het fiscaal voordeel komt uit op: €3.000,- euro x 36,97% = €1.109,-. Dit maakt de premie voor de AOV een stuk dragelijker.

Hoe worden uitkeringen weer belast?

Bij uitkeringen uit de AOV werkt het net andersom. De door de verzekeraar uit te keren bedragen worden juist weer belast. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de hoogte van het jaarinkomen en het belastingpercentage in dat betreffende jaar.