Cyberverzekering - Is dit noodzakelijk?

Is er al een cyberverzekering afgesloten voor jouw bedrijf? Door de privacywet kan dit een vereiste zijn.

Cyberverzekering - Is dit noodzakelijk?

Het verzekeren van het zogenaamde cyberrisico wordt steeds belangrijker, mede door de in 2018 ingevoerde privacywet. Waarom kan jouw bedrijf niet zonder een cyberverzekering?

De meeste bedrijven zijn goed verzekerd tegen materiële beschadigingen en aansprakelijkheidsschade, maar zijn er ook voorzieningen getroffen tegen cybercrime? Cyberrisico’s kunnen het voortbestaan van een bedrijf namelijk ook bedreigen. Het lijkt een gering risico, maar het kan juist een grote bedreiging vormen.

Bedrijven gebruiken steeds vaker digitale technologie om het werk effectiever en goedkoper te doen. Wat blijft er nog van de bedrijfsvoering over als de computersystemen niet te gebruiken zijn? Gehackt worden lijkt meer een risico voor banken, internetproviders en telecombedrijven, maar ook bedrijven die maar voor een klein deel afhankelijk zijn van digitale netwerken lopen risico. Bedrijven zouden eens na moeten gaan wat de gevolgen zijn van het wegvallen van de systemen voor een paar dagen.

Privacywet maakt de cyberverzekering nog belangrijker

Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet ingegaan. De aansprakelijkheid voor het lekken of verliezen van data wordt nu nog meer neergelegd bij de ondernemer. Van jouw onderneming gestolen data kan voor veel geld doorverkocht worden, of met de data wordt identiteitsfraude gepleegd. De gedupeerden kunnen jouw onderneming aansprakelijk stellen voor de schade. Het zal je niet verbazen dat de financiële schade hoog op kan lopen.

Welke risico’s loop je als ondernemer nog meer?

Bij de risico’s moet niet alleen worden gedacht aan de financiële schade door tijdelijk niet meer kunnen werken. Ook kan data onbruikbaar worden door een cyberaanval. Als hackers toegang hebben gehad tot de data van het bedrijf, moet alles worden geherstructureerd. Denk bijvoorbeeld ook aan reputatieschade. Als een internetbedrijf meerdere dagen niet bereikbaar is geweest, kunnen vaste klanten al overstappen naar de concurrentie.

Zijn deze risico’s niet meeverzekerd op de bestaande verzekeringen?

De meeste verzekeringen sluiten zuivere vermogensrisico’s uit. Op bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is zuivere vermogensschade meeverzekerd, maar het cyberrisico wordt vaak uitgesloten. Indien dit risico speelt voor jouw bedrijf, moet er een maatoplossing voor ontwikkeld worden. 

Hoe groot is het cyberrisico?

De cyberverzekering is tegenwoordig al een van de standaardverzekeringen voor veel bedrijven. De omvang van het cyberrisico in Nederland is moeilijk in te schatten. Veel bedrijven nemen de schade door cybercriminaliteit nu nog voor lief. Bedrijven die er flink schade door hebben geleden, hangen het liever niet aan de grote klok. Wij kennen vooral de cyberaanvallen op bedrijven als Ziggo en ING, maar het risico moet niet onderschat worden voor kleinere ondernemingen met een grote afhankelijkheid van het internet. En zeker ook niet voor bedrijven die vertrouwelijke data beheren.