Is een particuliere verzekering geschikt voor een zzp'er?

Biedt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering genoeg dekking voor een zzp'er?

Is een particuliere verzekering geschikt voor een zzp'er?

Veel zzp’ers denken voor schade door aansprakelijkheid geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig te hebben. Ook voor andere risico’s wordt vertrouwd op particuliere verzekeringen.

De grens tussen particulier bezit en de bezittingen van een zzp’er is vaag. Vaak werken zzp’ers thuis en maken zakelijk ook gebruik van privé bezittingen. Toch ligt er een grens. Dat is voor de belastingzaken belangrijk en zeker ook voor de verzekeringen. Verzekeraars letten daar goed op. Bij brand maakt de verzekeraar duidelijk onderscheid tussen bijvoorbeeld inventaris en huisraad. Let vooral op deze splitsing voor de aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekking?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking tegen schade door aansprakelijkheid in de hoedanigheid als particulier. Een zzp’er die bij een klant thuis een cv-ketel installeert kan bij schade aan de bezittingen van de klant geen beroep doen op de AVP. Logisch, want daar is de verzekeraar bij het bepalen van de hoogte van de premie ook niet vanuit gegaan.

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kun je niet zonder

De kans op het veroorzaken van een omvangrijke schade bij klanten of opdrachtgevers is klein. Bij een aannemer is de kans op aansprakelijkheidsschade groter dan bij een tekstschrijver. Toch is het voor alle beroepsgroepen belangrijk om de aansprakelijkheid voor aangerichte schade te verzekeren. Iedereen kan binnen zijn werk schade of zelfs letsel aanrichten aan anderen. Voor financiële schade door beroepsfouten is juist een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wie sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Binnen jouw beroep kun je materiële schade of letsel aanrichten, maar er is ook nog zoiets als beroepsschade. Een architect ontwerpt bijvoorbeeld een bedrijfspand, maar door een foutje ontstaat er instortingsgevaar en moet het pand deels hersteld worden. De fout is niet verzekerd door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is namelijk financiële schade door een beroepsfout. Ook dit risico kun je verzekeren, maar de noodzaak van deze verzekering verschilt sterk per beroepsgroep.

Vertrouw als zzp’er niet op de AVP

Van de zzp’ers verwacht een derde dat ze meestal verzekerd zijn voor schade door (zakelijke) aansprakelijkheid op de AVP. Bijna de helft gaat er vanuit dat de particuliere verzekering nooit dekking biedt. Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Centraal Beheer van een paar jaar geleden. De zzp’ers die dekking verwachten vanuit de particuliere verzekering kunnen een behoorlijke financiële domper ervaren bij schade. Vaak zal de particuliere verzekeraar een schade afwijzen als het een zakelijke schade is. Er is wel een trend gaande dat de opdrachtgevers een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen bij het inhuren van zzp’ers.

Bespaar niet op een goede verzekering. Een keer per ongeluk een raam intikken met gereedschap is qua kosten nog te overzien, maar bij letsel of het veroorzaken van een brand ligt de situatie anders. De betaalde premie van de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is aftrekbaar van de winst.