Lang doorlopende AOV - Wat zijn de voordelen?

Wordt jouw AOV uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid tot de ingangsdatum van jouw pensioen?

Lang doorlopende AOV - Wat zijn de voordelen?

De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) keert bij arbeidsongeschiktheid uit tot maximaal de einddatum van de verzekering. Kies liever niet voor een einddatum ver voor de pensioendatum.

De AOV is een noodzakelijke verzekering voor ondernemers. Je kunt de premie van deze verzekering drukken door een deel van het risico zelf te dragen. De verzekering keert bijvoorbeeld pas uit nadat je 30 dagen niet hebt kunnen werken door een ziekte of een aandoening. Je kunt ook schuiven met de hoogte van het verzekerde bedrag en met de einddatum. Een lager bedrag verzekeren zorgt vaak voor een flink lagere premie. De AOV laten uitkeren tot 55 jaar kan ook, maar op deze manier besparen is niet verstandig.

Waarom sluit je een AOV af?

Simpel, bij arbeidsongeschiktheid moet de schoorsteen wel blijven branden en er moet nog steeds brood op tafel komen. Als je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid, gaat het vaak maar om een aantal weken. Door een operatie of een beenbreuk kun je bijvoorbeeld 6 weken niet werken. In dat geval ben je al blij met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar de echte noodzaak van deze verzekering blijkt pas als je blijvend arbeidsongeschikt raakt. Je zult nooit meer in staat zijn om te werken. De AOV zorgt in dat geval voor een uitkering tot de einddatum van de verzekering. Dat is het risico waar het pas echt om draait.

Een AOV met de pensioenleeftijd als einddatum

Eigenlijk zou de einddatum van de AOV aan moeten sluiten op de pensioendatum. Op deze manier voorkom je dat er een hiaat zit tussen de uitkering uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de AOW en het aanvullend pensioen. Veel polissen zijn nog afgestemd op de pensioenleeftijd van 65 jaar. Deze AOV’s voldoen dus niet meer volledig aan de wensen. Dan hebben we ook nog de beperkende voorwaarden van verzekeraars. Bijvoorbeeld voor zelfstandigen in de bouw gaat het verzekeren tot de pensioenleeftijd vaak niet lukken. Ze willen bijvoorbeeld maximaal verzekeren tot de 60e verjaardag. 

Vooral oudere zzp’ers hebben geen AOV

Volgens Zelfstandigen Bouw is het aantal zzp’ers in de bouw met een AOV de laatste jaren fors afgenomen. In sommige gevallen is het niet de keuze van de zzp’ers zelf, maar komt het door de voorwaarden en acceptatienormen van de verzekeraars. Zelfstandigen met zware beroepen hebben moeite met het verzekeren. Vooral als ze 60 jaar of ouder zijn. Dat is een groeiend probleem, want ruim 25% van de zzp'ers werkt in de bouwnijverheid.