Wat te doen met je inboedelverzekering na een inbraak?
Na een inbraak bel je de politie en kun je je afvragen: wat zijn de volgende stappen?
Een inbraak kan een grote impact hebben op je gevoel van veiligheid. De schade kun je claimen bij de verzekeraar. Wat moet je direct regelen?
Een inbraak is een ingrijpende inbreuk op je privacy. Mensen zijn jouw huis binnengedrongen en hebben zich spullen toegeëigend die van jou zijn. Je kunt je huis optimaal beveiligen, maar een inbraak is niet te voorkomen. Als ze het voorzien hebben op jouw huis, komen ze binnen. Je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken. Wat moet je doen na het ontdekken van een inbraak in je huis en hoe dien je de schade in op woonverzekeringen?
Contact opnemen met de politie
Zodra je erachter komt dat er ingebroken is in jouw huis, moet je contact opnemen met de politie. Het alarmnummer bellen heeft zin als je niet weet of de inbrekers nog binnen zijn. Maar alleen al voor de verzekering is het noodzakelijk dat je aangifte doet. Zijn je bankpassen gestolen? Ook als ze vermoedelijk niet de pincodes hebben, kun je beter toch met de bank bellen om de passen te blokkeren.
Neem de schade op
Voordat je officieel aangifte doet moet je eerst weten wat de schade is. Bij inbraak heb je vaak schade aan het huis en aan je spullen in huis. Huiseigenaren kunnen voor de schade aan het huis (bijvoorbeeld de kozijnen en deuren) de opstalverzekering inschakelen. Huurders kunnen deze schade melden bij de verhuurder. Voor de spullen in huis kun je de inboedelverzekering inschakelen. Alle schade kun je meenemen in de aangifte bij de politie. Het bewijs van aangifte zal de verzekeraar bij je opvragen.
Neem contact op met je verzekeringsadviseur
Voor de verdere afwikkeling van de schade kun je contact opnemen met je verzekeringsadviseur. De adviseur kan je advies geven over wat je het beste kunt doen en brengt de verzekeraar op de hoogte van de schade. De verzekeraar kan eventueel een expert inschakelen. Ramen worden bijvoorbeeld tijdelijk dichtgetimmerd om verdere schade aan het huis en de inboedel te voorkomen.
Na schadeherstel de kans op inbraak verkleinen
De financiële schade komt wel goed, maar de emotionele gevolgen kun je nog lange tijd last van houden. Je moet namelijk weer vertrouwen krijgen en je weer veilig voelen in je huis. Door een inbraak kun je een onveilig gevoel blijven houden. Na een inbraak wordt vaak pas bekeken hoe het huis beter beveiligd kan worden. Je hoeft niet gelijk een alarminstallatie aan te schaffen. Door goed hang- en sluitwerk op de ramen en deuren kun je al veel doen om inbraak te voorkomen.